Otoskopija - Rinoskopija

Jedan od čestih razloga za dolazak životinje u urgentni centar, ali i za posetu veterinaru, je prisustvo stranog tela. Životinje, a pogotovo psi i to određenih rasa, imaju sklonost ka tome da unesu u sebe određene nejestive i jestive predmete koji mogu da naprave opstrukciju pri svom prolasku kroz organizam.

 

Pored jedenja stranih predmeta, koji se kao poseban problem tretira u urgentnoj
veterinarskoj medicini, postoji mogućnost da određeni strani predmeti, a tu su na prvom mestu biljke ( kod nas poznato kao popino prase ) dospeju u prirodne otvore kao što je spoljašnji ušni kanal i nosna duplja. 

 

Stanja kao što su ova najčešće nisu životno ugrožavajuća ali mogu da izazovu izrazitu nelagodu kod životinja, pa i da dovedu do upalnih procesa sa mogućim komplikacijama kod životinje. Kada se suočavaju sa prisustvom stranog tela u uhu ili nosu, životinje su veoma uznemirene i iziritirane jer je ceo taj proces izuzetno bolan, često mogu pokazati i određeni stepen agresije kada pokušavamo da manipulišemo ili dodirnemo bolno područje, zbog toga se vlasnicima savetuje izuzetan oprez i da u što kraćem roku potraže pomoć stručnog lica.

Opremljeni smo sa specijalnim uređajem (specijalnom osvetljenom kamericom ) pomoću koje možemo lako i sigurno pristupiti stranom telu i ukloniti ga iz uha ili nosa i na taj način ukloniti izvor nelagode i zdravstvene tegobe za Vašeg ljubimca. Budući da je manipulacija uhom ali i nosom izuzetno bolna i nelagodna za životinju, često smo prinuđeni da zbog toga životinju sediramo kako ne bi trpela bol i kako bi tokom celog procesa bila mirna.

Call Now Button