Stabilizacija akutnih infektivnih stanja

Infektivna oboljenja su čest problem u veterinarskoj praksi, bilo da se radi o lakšim oblicima oboljenja koja se rutinski rešavaju u veterinarskim ambulantama ili o stanjima koja mogu da ugroze život životinje.

U našoj zemlji ali i u regionu u kome živimo nisu retka infektivna oboljenja koja se prenose direktnim kontaktom među životinjama ali i putem vektorskih prenosioca oboljenja kao što su krpelji, buve, komarci itd. Dodatni problem predstavlja i veliki broj pasa i mačaka lutalica čija brojnost otežava adekvatne preventivne mere koje se sprovode redovnim vakcinacijama vlasničkih pasa i mačaka, redovnim čišćenjem od unutrašnjih i zaštitom od spoljašnjih parazita. 

 

Zbog toga, nije mali broj slučajeva životinja koje su obolele od infektivnih oboljenja kao što su neka virusna, bakterijska i parazitska oboljenja. Među najčešćim oboljenjima koja se pojavljuju kod pasa na našem prodručju su :

parvovirusno oboljenje pasa, virus štenećaka kod pasa, leptospiroza, babezioza, bolest srčanog crva, đardioza kod obe vrste dok su kod mačaka prisutne: panleukopenija, FIP, kalici virus, FIV/FeLV, mikoplazmoza, itd.

Ova oboljenja mogu da imaju blagu, ali i tešku kliničku sliku. Neka od njih zahtevaju hitnu veterinarsku intervenciju i intenzivnu negu, kao što je parvoviroza kod pasa, pogotovo štenaca, kod kojih ukoliko se ne pristupi nadoknadi tečnosti i potpornoj terapiji pravovremeno, životinja može da ugine. 

 

Takođe, rana identifikacija oboljenja i davanje seruma kod oboljenja kao što je štenećak često može da pravi razilku između života i smrti jedinke. Oboljenje kao što je babezija ( parazit krvi ) može da ugrozi život jedinke i dovede do anemije u meri u kojoj organizam ne može bez adekvatne terapije ali i transfuzije krvi da se izbori sa oboljenjem.

U mogućnosti smo da identifikujemo i terapiramo većinu infektivnih oboljenja kod životinja, da pružimo adekvatnu intenzivnu negu i tretman, te stabilizujemo stanje životinje i nakon toga uputimo životinju kod izabranog veterinara na dalji tretman.

Call Now Button