Urgentna hirurgija

Naša bolnica je opremljena da pruži kućnim ljubimcima hitno hirurško lečenje, a naše veterinarsko osoblje je obučeno za najnovije hirurške tehnike.

 

Najveći broj urgentnih stanja kod životinja se tretiraju medikamentozno (lekovima i drugim nehiruškim procedurama) ali postoje i određena stanja koja zahtevaju hitnu hirušku intervenciju.

 

Neka od njih su:

 

  • uklanjanje stranog tela
  • splenektomija
  • opstrukcije
  • torzija želuca
  • dijafragmatska hernija
  • piometra
  • carski rez
  • cistotomija (uklanjanje urinarnog kamenja)
  • terapija rana i opekotina

 

Ukoliko pacijent pokaže simptome bilo kojih od gore navedenih stanja, naš tim će odmah primiti pacijenta i smestiti ga u područje intenzivne nege. Procedura podrazumeva i popunjavanje obrazaca od strane vlasnika kojom se daje saglasnost za uvođenje u anesteziju i hiruško lečenje pacijenta.

 

Ukratko ćemo opisati neke od najčešćih urgentnih hiruških intervencija.

 

GDV – gastrična dilatacija i volvulus (torzija želuca

Torzija želuca ili nadimanje podrazumeva nakupljanje gasa i tečnosti u želucu, koji uzrokuje njegovo širenje i spontanu rotaciju ili torziju. Najčešći simptomi torzije želuca su bolan i otečen abdomen, nagon za povraćanjem sa ili bez izbacivanja sadržaja iz želuca, pojačano balenje, dahtanje i uznemirenost.

 

Za dijagnostikovanje ovog stanja potrebno je izvesti UZ pregled abdomena, ali još važnija procedura je radiološko snimanje životinje. Ako se utvrdi GDV kod pacijenta, pristupa se urgentnoj stabilizaciji i pripremi za hirušku intervenciju.

 

Ovo oboljenje se najčešće javlja kod rasa pasa sa dubokim grudnim košem kao što je nemačka doga, argentninska doga, nemački ovčar, doberman, ali je moguće da se jave i kod bilo koje druge rase pasa pa čak i kod mačaka.

 

GDV je urgentno zdravstveno stanje koje ukoliko se ne leči, može da dovede do uginuća životinje.

 

Hemoabdomen – krvarenje u abdominalnu duplju

Trbušna duplja je prostor koji sadrži mnoge organe kao što su jetra, slezina, creva, pankreas, bubrezi, mokraćna bešika, ženski reproduktivni organi. Ukoliko se u abdominalnoj duplji nalazi slobodna krv, takvo stanje nazivamo hemoabdomen. 

 

Najčešći razlozi za nastanak ovog stanja su ruptuirane tumorozne promene na jetri i slezini. Takođe, trauma kao što su udarac kolima ili pad sa velike visine, trovanja rodenticidima ( otrov za miševe i pacove ) i koagulopatije poremećaji u koagulaciji krvi ) mogu dovesti do nastanka ovog stanja.

 

Simptomi oboljenja podrazumevanju bledilo vidljivih sluznica, hladne ekstremitete, ubzan puls, slabost, gubitak svesti. Moguće je da bude prisutno i ubrzano i otežano disanje, kao i napet i nadut abdomen. Pacijent sa hemoabdomenom se nalazi u stanju hemodinamičkog
šoka i potrebna je hitna stabilizacija, često transfuzija i hiruško zaustavljanje krvarenja.

Call Now Button